IMG 2567

Vraag hulp, als je er even niet uitkomt!
Trudy Janse (45) is moeder van drie en woont sinds enkele jaren in Spoordonk, samen met haar jongste twee dochters. “De oudste woont al op zichzelf en ik ben zelfs al oma”, vertelt ze met trots. “Ik kom uit Rotterdam, maar via mijn toenmalige partner ben ik in Brabant terecht gekomen. Eerst in Middelbeers, maar vanwege financiële problemen moesten we ons huis verkopen. Nu huren we dus in Spoordonk. Mijn jongste, Samantha, is negen. Voor haar is het hier geweldig. Dat is echt een buitenkind en dan is deze omgeving perfect. Ze zit ook op een hele goede school, dat is fijn. Maar voor mij zelf is het niet makkelijk hier. Ik geniet wel heel erg van de ruimte en de natuur, dat wel, maar de gemeenschap is erg gesloten. Ik voel me hier nogal een buitenstaander.”


Trudy maakte al het nodige mee in haar leven. Haar ouders hadden beiden een drankprobleem en stierven bovendien jong. Ook zelf maakte ze niet altijd de goede keuzes. Op dit moment krijgt ze hulp van een bewindvoerder. Ondanks haar problemen is ze heerlijk positief en gaat ze geen uitdaging uit de weg. Wat voor haar omgeving schokkend is, is voor haar vaak heel normaal. “Als je al zo veel hebt meegemaakt, dan ben je niet snel onder de indruk. Natuurlijk zit ik ook wel eens een potje te huilen, maar ik blijf er niet in hangen, dat heeft geen zin. Schijnbaar ben ik sterk genoeg om dit allemaal mee te maken....”
De bewindvoerder helpt met de voorbereiding van een schuldhulpverleningstraject. Dat geeft veel rust. “De slapeloze nachten zijn voorbij, want ik hoef nu niet meer bang te zijn dat ineens de elektriciteit wordt afgesloten of dat ik morgen geen eten op tafel kan zetten voor mijn dochters. Ik heb nu ook weer energie voor andere dingen. Zo ben ik met WBO in gesprek over vrijwilligerswerk. Ik heb tijd en ik heb zo veel levenservaring, dus dat wil ik graag inzetten.”
Voor andere mensen met financiële problemen heeft ze een duidelijke boodschap: “Niet teveel bezig zijn met wat anderen van je denken. Vraag hulp, doe het gewoon. Want als je er zelf even niet uitkomt, zijn er nog zoveel mogelijkheden.”