Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is langdurige zorg en/of hulp die je geeft aan een naaste met een chronische ziekte, een lichamelijke of verstandelijke beperking, met psychische of verslavingsproblematiek. Het gaat om een periode van langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week. Een naaste kan een partner zijn, maar ook een (groot)ouder, je (klein)kind, een ander familielid, een buurtgenoot of een vriend. Iedereen kan mantelzorger zijn: jong en oud. De belangrijkste groepen die wij onderscheiden zijn:

  • jonge mantelzorgers
  • mantelzorger én werknemer
  • partners van dementerenden
  • volwassenen die voor hun ouders zorgen

Jonge mantelzorgers

Een kwart van alle kinderen en jongeren tot 25 jaar groeit op in een gezin met een ouder of broer / zus die chronisch ziek of gehandicapt is of psychiatrische problemen (inclusief verslaving) heeft. Deze kinderen worden jonge mantelzorgers genoemd. Wij vinden het belangrijk dat jonge mantelzorgers ondersteund worden: op het juiste moment en met het juiste aanbod. In samenwerking met het onderwijs geven wij deze groep extra aandacht.

Ons aanbod

Mantelzorgers, jong en oud, ondersteunen wij met:

  • individuele ondersteuning
  • praktische hulp
  • informatie en advies aan scholen, klasgenoten, werkgevers
  • contact met andere (jonge) mantelzorgers
  • een luisterend oor
  • doorverwijzing naar andere instanties, bijvoorbeeld vervangende zorg zodat het gezin waar je opgroeit even op adem kan komen

Netwerk in Best

De gemeente Best is een van de deelnemende partijen van www.wehelpen.nl. We Helpen is een online platform waar vraag en aanbod samenkomen, maar waar ook een agendafunctie in zit waarin u mantelzorgtaken kunt delen. Neem gerust een kijkje op de website. Wilt u hiermee aan de slag, maar u weet niet precies hoe? Onze medewerkers informeren en helpen u graag verder.

Netwerk in Oirschot

Ook in Oirschot is een online platform actief: www.oirschotdoet.nl. U kunt zich als vrager of aanbieder rechtstreeks via de website aanmelden. Heeft u vragen, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Contact

Meer weten? Klik hier.

Doordat WBO voorlichting op onze school gaf over mantelzorg, begrepen veel meer klasgenoten waarom ik niet altijd mee kan naar klassenuitjes.
HOOFDLOCATIE

WBO
Postbus 229
5680 AE Best
Bel 0499 371 783
info@wbo.nl

VOLG ONS

Nieuwsbrief

BEST

Buurthuis Kadans
St. Jozefstraat 1
5684 TS Best
Bel 0499 371 783

Bestwijzer - Infopunt
Nazarethstraat 173
5683 AK Best
Bel 0499 770110


Jongerencentrum Todo
J. van Wassenearstraat 69
5684 CR Best
Bel 0499 460 111OIRSCHOT

S.C.C. De Enck - Loket WIJzer
De Loop 67
5688 EW Oirschot
Bel 0499 335 142

Realisatie door Yolknet Internetservices